Η κυβέρνησή μας έχει στηρίξει ουσιαστικά τον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο της χώρας

Το ναυπηγείο «Άτλας» στο Πέραμα, ένα από τα 24 ναυπηγεία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, μεταξύ άλλων, τόνισε:

  • «Εδώ και τέσσερα χρόνια η κυβέρνησή μας έχει στηρίξει ουσιαστικά τον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο της χώρας, με παρεμβάσεις οι οποίες όχι μόνο έσωσαν τα εμβληματικά ναυπηγεία της Ελευσίνας, εξυγίαναν τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, αλλά στήριξαν και τα 24 ναυπηγεία εδώ του Περάματος, τα οποία, όπως βλέπετε, σήμερα ανταποκρίνονται και με το παραπάνω στις απαιτήσεις των πελατών τους…
  • Και η μεγάλη πρόκληση για την επόμενη μέρα είναι πώς θα μπορέσουμε περαιτέρω να αναπτύξουμε αυτόν τον κλάδο, να δώσουμε περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές, πώς θα πείσουμε περισσότερα νέα παιδιά να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο της τεχνικής εξειδίκευσης. Πώς θα συνεργαστούμε με τις τεχνικές σχολές για να μπορείτε να έχετε κι εσείς τους τεχνίτες της επόμενης ημέρας, ώστε το Πέραμα το οποίο εδώ και 100 χρόνια είναι ταυτισμένο με τα ναυπηγεία του να μπορεί να εξακολουθεί να αναπτύσσεται εδώ στη Β΄ περιφέρεια του Πειραιά που έχουμε από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και αποκλιμάκωσης της ανεργίας και σε ένα βαθμό αυτό οφείλεται και σε όλη τη δουλειά την οποία προσφέρει η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη».

Τα ναυπηγεία Περάματος έχουν συμπληρώσει 100 έτη συνεχούς δραστηριότητας και παρέχουν υπηρεσίες ναυπήγησης, επισκευής, μελέτης και συντήρησης σε κάθε μεγέθους και είδους πλοίων της μικρής και μεσαίας ναυτιλίας στις εγκαταστάσεις τους. Την τελευταία τετραετία στα Ναυπηγεία πραγματοποιήθηκαν:

  • 70 κατασκευές νέων πλοίων και σκαφών ολικής χωρητικότητας άνω των 120.000 κόρων.
  • Ανελκύσεις– συντηρήσεις- επισκευές σε περισσότερα από 8.500 πλοία.

Στα 24 ναυπηγεία του Περάματος δραστηριοποιούνται 520 ειδικές επιχειρήσεις ενώ παρέχεται εργασία επίσης σε 280 ειδικές επιχειρήσεις υποστηρικτικές των δραστηριοτήτων τους. Ο ετήσιος μέσος όρος απασχολούμενων εργαζομένων στους χώρους των ναυπηγείων μας υπερβαίνει τους 17.000 εργαζόμενους, ενώ το 80% του κύκλου εργασιών αποτελεί εισροή συναλλάγματος από αλλοδαπές πλοιοκτήτριες εταιρείες.

 

Έχει έρθει η ώρα να οικοδομήσουμε το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε συζήτηση για την Υγεία με πολίτες και επαγγελματίες του χώρου. Στις τοποθετήσεις του, ανάμεσα στα άλλα υπογράμμισε:

  • Στη δεύτερη τετραετία, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, έχει έρθει η ώρα να κάνουμε μία πραγματική επανάσταση και να οικοδομήσουμε «το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας».
  • Στην ουσία αυτό το οποίο καλούμαστε να κάνουμε την δεύτερη τετραετία είναι να χτίσουμε πάνω στις βάσεις στις οποίες έχουμε ήδη βάλει. Όλο το φάσμα των πολιτικών υγείας, ξεκινώντας από τις πολιτικές δημόσιας υγείας, την πρόληψη, την πρωτοβάθμια φροντίδα, το τι γίνεται στα νοσοκομεία μας, το τι γίνεται μετά την νοσοκομειακή περίθαλψη.
  • Δίνουμε έμφασηΣτον εξορθολογισμό των Κέντρων ΥγείαςΣτην αξιοποίηση σημαντικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να ξαναφτιάξουμε ουσιαστικά τα ΤΕΠ σε 80 νοσοκομεία. Στην καθολική εφαρμογή του θεσμού του προσωπικού γιατρούΣτο επιθετικό πρόγραμμα των προληπτικών εξετάσεων, το οποίο έχουμε ήδη σχεδιάσει και το οποίο υλοποιούμε. Στην αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα ώστε να μπορούμε να έχουμε πραγματική δικαιοσύνη και ίση πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για κάθε Ελληνίδα, για κάθε Έλληνα, ανεξαρτήτως, του που αυτός κατοικεί, ανεξαρτήτως του εισοδήματός του.
  • Χρειαζόμαστε 10.000 πρόσθετους υγειονομικούς, πρωτίστως νοσηλευτές και γιατρούς σε ορίζοντα τετραετίας. Και αυτό βρίσκεται στον προγραμματισμό των προσλήψεων για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Γιατί για πρώτη φορά έχουμε πια τη δυνατότητα να προγραμματίζουμε τις προσλήψεις μας σε βάθος χρόνου.
  • Αν θα μπορούσαμε να είχαμε ένα μοντέλο για το πως θα θέλαμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να δουλεύει στο μέλλον αυτό πρέπει να είναι η “Επιχείρηση Ελευθερία”. Ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάστηκε αυτή η επιχείρηση και η δυνατότητα του κράτους να προσεγγίζει τον πολίτη να του στέλνει ένα μήνυμα να του λέει ότι “θα έρθεις την τάδε ώρα να κάνεις τον εμβολιασμό σου”, “την τάδε ώρα να πηγαίνεις σε ένα εμβολιαστικό κέντρο” και πραγματικά να βρίσκει μια ανταπόκριση την οποία δεν είχε συνηθίσει στο παρελθόν από το κράτος.

Ε.Σ.Υ.: Που ήμασταν το 2019 και που είμαστε σήμερα

Στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν όλα τα συστήματα υγείας -και το δικό μας- δοκιμάστηκαν από μία πρωτοφανή παγκόσμια πανδημική κρίση. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στάθηκε όρθιο. Τα καταφέραμε καλύτερα από χώρες οι οποίες είχαν ενδεχομένως, πιο αναπτυγμένα συστήματα υγείας. Όμως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πανδημία κατέδειξε και τις μεγάλες αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και μας καθοδήγησε για το πώς πρέπει να παρέμβουμε ώστε να τις διορθώσουμε. Τα βήματα που ήδη έγιναν:

  • Δαπάνες για το Εθνικό Σύστημα Υγείας 3,8 δισ. το 2019, 5,2 δισ. το 2023, μία σημαντική αύξηση της τάξης του 37%.
  • Κάτι παρακάτω από 100.000 εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας  το 2019. Σύνολο εργαζόμενων στο Ε.Σ.Υ. σήμερα 107.000.
  • Μονάδες εντατικής θεραπείας το 2019 κάτι παρακάτω από 600. Με συμμετοχή του δημόσιου, του ιδιωτικού τομέα, πολλών ιδιωτών δωρητών, προσεγγίζουμε σήμερα τις 1.300.
  • Προχωρήσαμε στη μεταρρύθμιση του προσωπικού γιατρού και σχεδόν 5.000.000 πολίτες είναι εγγεγραμμένοι. Έχουμε 3,5 χιλ εγγεγραμμένους ιατρούς και έχουν γίνει παραπάνω από 8,5 εκ. επισκέψεις.
  • Αύξηση 10% των μισθών του ιατρικού προσωπικού. Και θέσπιση ειδικών επιδομάτων για τους εργαζόμενους στις Μ.Ε.Θ., για αναισθησιολόγους, για τους γιατρούς του ΕΚΑΒ, για αυτούς οι οποίοι μετακινούνται στα νησιά.
  • Το 2019 δεν είχαμε ουσιαστικά κανένα πρόγραμμα πρόληψης. Θεωρώ ότι είναι ίσως η μεγαλύτερη τομή την οποία έχουμε κάνει ως προς την δημόσια υγεία. Πιο εμβληματικό από όλα είναι το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά. Την επόμενη τετραετία θα δρομολογηθούν μια σειρά από προγράμματα.
  • Σημαντικά βήματα έχουν γίνει και στον τομέα της ψηφιακής υγείας. Έγιναν 90.000.000 άυλες συνταγές και παραπάνω από 40.000.000 άυλα παραπεμπτικά για εξετάσεις. Παραπάνω από 4,4 εκατομμύρια πολίτες έχουν  ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση.
  • Δρομολογούμε το ψηφιακό βιβλιάριο της υγείας του παιδιού. Το εθνικό μητρώο εμβολιασμών και για τα παιδιά και για τους εφήβους. Έχουμε ουσιαστικά χτίσει  τα θεμέλια για τον ψηφιακό φάκελο του ασθενή. Ένα μεγάλο έργο το οποίο θα υλοποιηθεί την δεύτερη τετραετία ώστε να μπορεί ο κάθε πολίτης αλλά και ο κάθε γιατρός να έχει πρόσβαση σε ένα πλήρη ιατρικό φάκελο με ολοκληρωμένο ιστορικό.
  • Επιχείρηση Ελευθερία. Ίσως διαψεύσαμε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις καθώς πετύχαμε εμβολιασμό ο οποίος ξεπέρασε τελικά το 80%. Δεν είναι όμως μόνο η σχεδόν καθολική αποδοχή του εμβολιασμού ήταν και ο τρόπος που οργανώθηκε.
  • Η γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης η οποία δεν υπήρχε, το 10306 λειτουργεί δωρεάν και ανώνυμα ολόκληρο το 24ωρο. Απευθύνεται σε πολίτες κάθε φύλου, κάθε ηλικίας για οποιοδήποτε θέμα ψυχικής υγείας και παρέχει υποστήριξη, πληροφόρηση και καθοδήγηση.
  • Διαγωνισμοί προμηθειών φαρμάκων. Έχουμε καταφέρει να εξοικονομήσουμε σημαντικές δαπάνες σε σχέση με το παρελθόν, με τους κλειστούς προϋπολογισμούς, με διαπραγματεύσεις πιο σκληρές με τη φαρμακοβιομηχανία, με μεγαλύτερη έμφαση σε γενόσημα φάρμακα.

 

Λιγότεροι κατά 100 χιλ. οι άνεργοι σε σχέση με πέρυσι

Νέα σημαντική μείωση της ανεργίας -όπως επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ- κατέγραψε η χώρα μας τον Μάρτιο. Οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 100.395 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022  και η ανεργία υποχώρησε στο 10,9% από 12,7% που ήταν τον Μάρτιο του 2022. Παράλληλα υπήρξε σημαντική μείωση στα ποσοστά -σχεδόν στο μισό- της ανεργίας στους νέους και τις γυναίκες σε σύγκριση με το 2019.  Πιο συγκεκριμένα τον περασμένο Μάρτιο:

  • Η ανεργία υποχώρησε στο 10,9% από 12,7% που ήταν το Μάρτιο του 2022.
  • Το ποσοστό ανεργίας των νέων ηλικίας 15-24 ετών από 40,5% που ήταν τον Μάρτιο του 2019 υποχώρησε στο 24,2% τον Μάρτιο του 2023. Είναι ακόμη πολύ υψηλό, αλλά έχουν γίνει σημαντικά βήματα αποκλιμάκωσης.
  • Το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες από 23,7% τον Μάρτιο του 2019 υποχώρησε στο 14,5% τον περασμένο μήνα.
  • Οι άνεργοι ήταν 508.744 σημειώνοντας μείωση κατά 100.395 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022 (-16,5%).
  • Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.166.819 άτομα.

 

«Καλάθι του Νοικοκυριού» - Μεσοσταθμικά μειωμένη κατά 1,1% η αξία του συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα

Η ακρίβεια αποτελεί σίγουρα ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι οικονομίες, όλες οι κοινωνίες της Ευρώπης, μαζί και η χώρα μας. Παρόλα αυτά -και σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ- στη χώρα μας ο πληθωρισμός είναι ο πέμπτος χαμηλότερος στην Ε.Ε., ενώ οι αυξήσεις στα τρόφιμα είναι κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. 

Σημαντική συμβολή στην προσπάθεια συγκράτησης των τιμών ασκεί το «Καλάθι του Νοικοκυριού» που διανύει την 27η εβδομάδα εφαρμογής του. Όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στο Υπουργείο, στο 93,83% των προϊόντων που περιλαμβάνονται στο «καλάθι» οι τιμές  είναι ή μειωμένες ή διατηρούνται σταθερές ενώ η μεσοσταθμική αξία του είναι μειωμένη κατά -1,1% συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα. Ειδικότερα, από το σύνολο 1134 προϊόντων στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» που είναι απολύτως συγκρίσιμα:

  • στα 55, (ποσοστό 4,85%) η τιμή μειώθηκε,
  • στα 1.009, (ποσοστό 88,98%) η τιμή παρέμεινε σταθερή
  • και σε 70,( ποσοστό 6,17%) η τιμή αυξήθηκε.

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, η Κυβέρνηση έχει θεσπίσει επίσης την «Κάρτα Αγορών» για τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών, με την οποία μια τετραμελής οικογένεια παίρνει 52 ευρώ το μήνα.

 

Στα 83 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία, οι υποσχέσεις του Αλ. Τσίπρα

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε χθες, τον κατάλογο υποσχέσεων που «βαφτίζει» πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Το συνολικό κόστος των υποσχέσεων Τσίπρα,  για την τετραετία, ανέρχεται στα 83 δισ. ευρώ. Αρχικά είχε  εξαγγείλει μέτρα  που φτάνουν  στα  11,5 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο ετησίως και συνολικά στην τετραετία στα 46,734 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε στη συνέχεια υποσχέσεις για αύξηση των κρατικών δαπανών στην Υγεία στο 7,5% του Α.Ε.Π. και στην Παιδεία  στο 5% του Α.Ε.Π. που φτάνουν  στα 36,076 δισ. ευρώ. Συνολικά επομένως οι υποσχέσεις Τσίπρα φτάνουν -μέχρι στιγμής- στα 82,814 δισ. ευρώ. Κι όσο πλησιάζουμε στις εκλογές τόσο το “κοντέρ” ανεβαίνει. Ακολουθεί αναλυτικά το κόστος των υποσχέσεων του κ. Τσίπρα:

  • Η αύξηση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%, από τον πρώτο χρόνο και η θέσπιση μηχανισμού ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών στον δημόσιο τομέα θα κόστιζε το 2023 1,310 δισ. ευρώ, το 2024 2,031 δισ., το 2025 2,333 δισ. και το 2026 θα κόστιζε 2,642 δισ. ευρώ. Σύνολο 8,316 δισ. ευρώ.
  • Το αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους (ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκι) θα κόστιζε κάθε χρόνο 455 εκατ. ευρώ. Σύνολο: 1,820 δισ. ευρώ.
  • Η μείωση του Φ.Π.Α. στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή θα κόστιζε 1,490 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Δηλαδή στην τετραετία 5,960 δισ. ευρώ.
  • Η μείωση των Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή της Ε.Ε. θα κόστιζε  2,014 δισ. κάθε χρόνο. Στην τετραετία δηλαδή 8,056 δισ.
  • Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα κόστιζε  433 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο. Στην τετραετία δηλαδή 1,772 δισ.
  • Η επιστροφή όλων των αναδρομικών τους σε 3 ετήσιες δόσεις  (2023, 2024,2025) θα κόστιζε 833 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο και συνολικά 2,499 δισ..
  • Η επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019 θα κόστιζε 982 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο και στην τετραετία 3,928 δισ. ευρώ.
  • Η αύξηση συντάξεων χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προσωπική διαφορά θα προσέγγιζε το 2023 το 1,1 δισ. , το 2024 το 1,137 δισ., το 2025 το 1,160 δισ. και το 2026 το 1,183 δισ. Συνολικά δηλαδή στην τετραετία 4,580 δισ. ευρώ
  • Η αύξηση και μετατροπή του επιδόματος παιδιού σε επίδομα μητέρας και χορήγησή του στη μητέρα από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 έτη ανεξαρτήτως σπουδών θα κόστιζε 325 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο και συνολικά στην τετραετία 1,3 δισ. ευρώ.
  • Η επέκταση το επίδομα μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, από τους 4 στους 9 μήνες θα κόστιζε ετησίως 40 εκατ. ευρώ και συνολικά στην τετραετία 160 εκατ. ευρώ.
  • Οι επιπλέον δαπάνες για  βρεφονηπιακούς σταθμούς και σχολικά γεύματα θα κόστιζαν κατ’ έτος στα  380 εκατ. ευρώ και συνολικά 1,520 δισ. ευρώ.
  • Ο διπλασιασμός του επιδόματος ενοικίου θα κόστιζε 396 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο και στην τετραετία 1,584 δισ. ευρώ.
  • Η αύξηση του αναπηρικού επιδόματος κατά 20% θα κόστιζε ετησίως 238 εκατ. ευρώ και συνολικά  952 εκατ. ευρώ.
  • Η αναδιαμόρφωση μισθολογίου με εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου ιατρού τα 2.000 ευρώ και κίνητρα για την ένταξη νέων γιατρών στο Ε.Σ.Υ. θα προσέγγιζε το 2023 τα 207 εκατ. ευρώ, το 2024 τα 222 εκατ. ευρώ, το 2025 τα 237 εκατ. και το 2026 τα 253 εκατ. Συνολικά στην τετραετία 919 εκατ. ευρώ.
  • Η πρόσληψη επιπλέον 15.000 υγειονομικών σε βάθος τριετίας και η μονιμοποίηση συμβασιούχων, τα βαρέα και ανθυγιεινά θα κόστιζαν το 2023 τα 122 εκατ. ευρώ, το 2024 τα 196  εκατ. ευρώ, το 2025 τα 270 εκατ. και το 2026 τα 344 εκατ. Συνολικά στην τετραετία 932 εκατ. ευρώ.
  • Ο διπλασιασμός της κρατικής χρηματοδότησης στα Πανεπιστήμια σε βάθος τετραετίας θα κόστιζε το 2023 τα 43 εκατ. ευρώ, το 2024 τα 86  εκατ. ευρώ, το 2025 τα 129 εκατ. και το 2026 τα 172 εκατ. Συνολικά στην τετραετία  430   εκατ. ευρώ.
  • Ο διπλασιασμός μελών ΔΕΠ σε βάθος τετραετίας θα κόστιζε το 2023 τα 90 εκατ. ευρώ, το 2024 τα 180 εκατ. ευρώ, το 2025 τα 270 εκατ. και το 2026 τα 360 εκατ. Συνολικά στην τετραετία  900   εκατ. ευρώ.
  • Η κατάργηση Ε.Φ.Κ. στο αγροτικό πετρέλαιο θα κόστιζε κατ’ ελάχιστο  ετησίως στα  76 εκατ. ευρώ, δηλαδή συνολικά τουλάχιστον  304 εκατ. ευρώ.
  • Η μείωση ρυθμιζόμενων χρεώσεων (ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ) θα κόστιζε κατ’ ελάχιστο κάθε χρόνο στα  100 εκατ. ευρώ, δηλαδή συνολικά τουλάχιστον  400 εκατ.
  • Η επιδότηση στην αγορά ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους όλων των ζωικών ειδών θα κόστιζε κατ’ ελάχιστο κάθε χρόνο στα  50 εκατ. ευρώ, συνολικά τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ.
  • Η επιδότηση στην αγορά λιπασμάτων για τους αγρότες θα έφτανε κάθε χρόνο στα  50 εκατ. ευρώ, συνολικά τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ.
  • Η αύξηση των κρατικών δαπανών Υγείας στο 7,5% του Α.Ε.Π. θα κόστιζε κατ’ έτος  4,679 δισ. και στην τετραετία 18,704 δισ. ευρώ.
  • Η αύξηση των κρατικών στην Παιδεία στο 5% του Α.Ε.Π. θα κόστιζε 4,340 δισ. κατ’ ετος και στην τετραετία 17,36 δισ.
  • Συνολικά οι αυξήσεις δαπανών στην Υγεία και την Παιδεία θα κόστιζαν στην τετραετία 36,076 δισ. ευρώ.