Τα συμπεράσματα από το χθεσινό debate

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής, ψύχραιμος, γνώστης των θεμάτων. Απαντούσε επί της ουσίας σε κάθε ερώτηση. Περιέγραψε πολιτικές για κάθε θέμα.  Παραδέχθηκε προβλήματα, αναγνώρισε λάθη. Περιέγραψε, στο πλαίσιο του περιορισμένου χρόνου, το σχέδιο του για το μέλλον και τι θέλει να κάνει. Μιλούσε στους πολίτες, παρά τις συνεχείς επιθέσεις από τον Α. Τσίπρα. Επέμεινε στο θετικό αφήγημα, παρά τις προκλήσεις που δέχθηκε. Άφησε ανοιχτό να υπάρξει πιθανόν και νέο market pass.
  • Ο Αλ. Τσίπρας ξεκινούσε με επιθέσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη με τα γνωστά στερεότυπα, «ότι υπηρετεί τα συμφέροντα»  κι ότι εκείνος υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού.  Απαντούσε γενικόλογα, στις ερωτήσεις για το που θα βρει τα χρήματα, μιλώντας για αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας. Έχει μεγάλη σημασία η πρόταση που κατέθεσε στο debate o Κυριάκος Μητσοτάκης να κοστολογούνται τα προγράμματα των κομμάτων από κάποιον αξιόπιστο φορέα, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος ή το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Θα τη δεχθούν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ή θα συνεχίζουν να «πετούν» αριθμούς στον αέρα; Ο Αλ. Τσίπρας στο κρίσιμο ερώτημα ποιά είναι αυτή η «προοδευτική διακυβέρνηση» για την οποία μιλάει απάντησε με γενικολογίες.  Μίλησε επίσης για αύξηση φόρων.
  • Ο Ν. Ανδρουλάκης χωρίς κάποια σαφή θέση για το τι πρέπει να γίνει στη χώρα. Μίλησε με κάποιες γενικόλογες προτάσεις, επίσης όχι κοστολογημένες. Μίλησε επίσης για φορολόγηση  στις γονικές παροχές ρίχνοντας το όριο στο μισό, από αυτό που έχει καθιερώσει η Κυβέρνηση.
  • Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί προσπάθησαν να απευθυνθεί ο καθένας στο κοινό του.

 

Βασικός μας στόχος είναι η αύξηση των εισοδημάτων  κατά 25%

Το πρόγραμμα μας το οποίο είναι ενταγμένο στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο έχει υποβληθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, έχει κοστολογηθεί εννέα δισεκατομμύρια ευρώΕίναι μέρος της εθνικής μας δημοσιονομικής στρατηγικής, με στόχο:

  • Να έχουμε διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από την υπόλοιπη Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.
  • Να μειώσουμε περαιτέρω το δημόσιο χρέος, το οποίο έχει σημειώσει μείωση ρεκόρ τα τελευταία δύο χρόνια κατά 36 μονάδες. Να μειωθεί, δηλαδή, από το 171 % που είναι σήμερα, περαιτέρω στο 130% και κάτω από το 130% έως το 2027.
  • Να επιτυγχάνουμε σταθερά, όπως το πετύχαμε ήδη το 2022, ένα χρόνο νωρίτερα, πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να παραμείνουμε στο μονοπάτι της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, με δυναμική όμως ανάκαμψη και της οικονομίας και των εισοδημάτων.

Βασικός στόχος έχουμε πει ότι είναι τα εισοδήματα και ο κατώτατος μισθός και ο μέσος μισθός να αυξηθούν κατά 25%, διότι γνωρίζουμε ότι είναι χαμηλά, παραμένουν προβληματικά τα εισοδήματα των Ελλήνων, για να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη καθημερινότητα. Όμως, αυτό δεν αλλάζει με έναν νόμο και ένα άρθρο ή με μέτρα, τα οποία ανοίγουν τρύπες στον Προϋπολογισμό. Αλλάζει μόνο με μια φιλοεπενδυτική πολιτική που προσελκύει περισσότερες και καλύτερες ξένες και ελληνικές επενδύσεις. Και αυτό θα γίνει, με το να κατακτήσουμε, εντός του 2023, με μια σταθερή αυτοδύναμη Κυβέρνηση, την επενδυτική βαθμίδα, που είναι ένα εργαλείο, ένα διαβατήριο, για να ανοίξουμε την πόρτα για περισσότερες και καλύτερες επενδύσεις, άρα περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας.

 

Ελληνική Pisa: Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος για το 2023

Με επιτυχία και σχεδόν καθολική συμμετοχή ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα («ελληνική PISA») για μαθητές της ΣΤ’ τάξης Δημοτικού και Γ’ τάξης του Γυμνασίου στη Νεοελληνική Γλώσσα και στα Μαθηματικά που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023 για δεύτερη συνεχή χρονιά

  • Για το σχολικό έτος 2022-2023, στις διαγνωστικές εξετάσεις συμμετείχε κανονικά στη διαδικασία το 96,5% των επιλεγμένων σχολικών μονάδων, με 579 από τις 600. 
  • Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Ελληνική PISA» αποσκοπεί στην εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την πορεία υλοποίησης των Προγραμμάτων Σπουδών και τον βαθμό επίτευξης των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων, με ζητούμενο την έγκυρη και αξιόπιστη αποτύπωση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών. Κατόπιν μελέτης και αποτίμησης των συμπερασμάτων αυτών, η εκπαιδευτική πολιτική μπορεί να σχεδιάζεται στοχευμένα, βελτιώνοντας εν συνόλω τη μαθησιακή διαδικασία.
  • Τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι ανώνυμα και δεν συνεκτιμώνται από τους εκπαιδευτικούς κατά την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών στα συγκεκριμένα μαθήματα.

 

«Καλάθι του Νοικοκυριού»: Σταθερές ή μειωμένες οι τιμές στο 95,96% των προϊόντων

Καθώς διανύουμε την 28η εβδομάδα εφαρμογής της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για το «Καλάθι του Νοικοκυριού», οι τιμές των προϊόντων που περιλαμβάνονται σ’ αυτό μειώνονται ή διατηρούνται σταθερές σε ποσοστό 95,69%.

Με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που γνωστοποίησαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων χθες Τετάρτη οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, από το σύνολο 1.206 προϊόντων στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» που είναι απολύτως συγκρίσιμα:

  • στα 59, (ποσοστό 4,89%) η τιμή μειώθηκε,
  • στα 1.095, (ποσοστό 90,80%) παρέμεινε σταθερή και
  • σε 52, (ποσοστό 4,31%) αυξήθηκε.

 

Πολιτισμός και χειροτεχνία οι πρώτοι κλάδοι όπου το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται ή μηδενίζεται

Υπογράφηκαν οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ), με τις οποίες ορίζονται οι δικαιούχοι και η διαδικασία μείωσης ή και μηδενισμού του τέλους επιτηδεύματος για αυτοαπασχολούμενους στους κλάδους του πολιτισμού και της χειροτεχνίας, καθώς και η διαδικασία επιδότησής τους έως €5.000. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και αρμόδιου για τη δημοσιονομική πολιτική και το Ταμείο Ανάκαμψης, Θόδωρου Σκυλακάκη και του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιου για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, που προβλέπει, συγκεκριμένα, τα εξής:

  • Από το φορολογικό έτος 2022, αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του πολιτισμού και της χειροτεχνίας δικαιούνται μείωση του ετήσιου τέλους επιτηδεύματος κατά 38%, δηλαδή από €650 σε €400. Η μείωση θα γίνεται κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης.
  • Αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνταν στον κλάδο του πολιτισμού ή της χειροτεχνίας και έκλεισαν τα βιβλία τους κατά τη διάρκεια της οικονομικής ή πανδημικής κρίσης (από 1.10.2010 ως 30.6.2022) δικαιούνται μηδενισμό του τέλους επιτηδεύματος, εφόσον έχουν προχωρήσει σε επανέναρξη της δραστηριότητάς τους από 1.7.2022 ή θα προχωρήσουν σε επανέναρξη μέχρι τις 30.6.2023, με κύριο ΚΑΔ πολιτιστικό ή χειροτεχνικό.
  • Επιπλέον, οι πρώτοι 3.100 που θα προχωρήσουν σε επανέναρξη, δικαιούνται επιδότηση του κύκλου εργασιών τους έως 30% και με ανώτατο ύψος €5.000, μέσω ειδικού καταπιστευτικού τραπεζικού λογαριασμού.

Το έργο αποτελεί άλλο ένα κυβερνητικό μέτρο στήριξης των επαγγελματιών του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα και υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”. Παράλληλα, η δαπάνη μείωσης του τέλους επιτηδεύματος και η δαπάνη επιδότησης για όσους επαγγελματίες έχουν, ήδη, τα βιβλία τους ανοιχτά θα καλυφθεί από τον Τακτικό Προϋπολογισμό.

 

Από 10 Μαΐου o Προσωπικός Βοηθός σε όλη την Ελλάδα

Από 10 Μαΐου έως και τις 11 Ιουνίου 2023 και ώρα 23:59, τα άτομα με αναπηρία από όλη την Επικράτεια, που θέλουν να αποκτήσουν Προσωπικό Βοηθό, θα μπορούν να υποβάλλουν ψηφιακά την αίτησή τους, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://prosopikosvoithos.gov.gr. Όσοι ενδιαφέρονται να εργαστούν ως Προσωπικοί Βοηθοί ατόμων με αναπηρία, με εξασφαλισμένη αμοιβή και ασφάλιση, μπορούν επίσης να υποβάλλουν αίτηση.

  • Υπενθυμίζεται ότι τα άτομα με αναπηρία, μετά τον έλεγχο της αίτησής τους, αξιολογούνται στην κατοικία τους από ειδική διεπιστημονική επιτροπή, που απαρτίζεται από κοινωνικό λειτουργό, εργοθεραπευτή ή φυσικοθεραπευτή και ψυχολόγο, προκειμένου να διαπιστωθούν οι εξατομικευμένες ανάγκες του καθενός και στη συνέχεια εκείνοι θα λαμβάνουν την απόφαση της επιτροπής, με την οποία τους απονέμονται έως 1.663€ μηνιαίως για να τα αξιοποιήσουν για Προσωπική Βοήθεια. Μέσα από το Μητρώο Προσωπικών Βοηθών, θα μπορούν οι ίδιοι να επιλέξουν έναν ή περισσότερους Προσωπικούς Βοηθούς ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους.
  • Αντίστοιχα, όλοι όσοι ενδιαφέρονται να εργαστούν ως Προσωπικοί Βοηθοί, ανεξαρτήτως ειδικότητας, μπορούν να υποβάλλουν ψηφιακά την αίτησή τους στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση https://prosopikosvoithos.gov.gr. Μετά τον έλεγχο της αίτησής τους, συμμετέχουν σε ειδική εκπαίδευση, που παρέχεται δωρεάν από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ώστε να ενταχθούν στο Μητρώο Προσωπικών Βοηθών και να επιλεγούν από τους ωφελούμενους με αναπηρία.

Η α’ φάση του πιλοτικού προγράμματος λειτουργεί ήδη πιλοτικά στην Περιφέρεια Αττικής και τα νησιά της και θα καλύψει 1.000 άτομαΗ β’ φάση θα καλύψει επιπλέον 1.000 ωφελούμενους από τις υπόλοιπες Περιφέρειες. Επίσης, από τα μη αναλωθέντα ποσά, θα δημιουργηθούν επιπλέον θέσεις, οι οποίες απευθύνονται στο σύνολο των αιτούντων από όλη τη χώρα. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα με στόχο την ένταξη των αναπήρων στην κοινωνική και οικονομική ζωή, που υλοποιείται με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έως το 2025 και ακολούθως θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ.


Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω -Αλλάζω Θερμοσίφωνα»

Ξεκινά από σήμερα σταδιακά, ανάλογα με το τελευταίο αριθμό ΑΦΜ των δικαιούχων,  η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα».

  • Προβλέπει επιδότηση έως 60% της δαπάνης αγοράς και εγκατάστασης και πρόκειται να  καλύψει τουλάχιστον 120.000 νοικοκυριά.
  • Ωφελούμενοι του προγράμματος που έχει προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένο στην κατοικία τους  ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, δεν έχουν υποβάλλει αίτηση και δεν έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης και το  μέσο ετήσιο εισόδημά τους ανά μέλος οικογένειας δεν υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται  από το ΕΣΠΑ στο πλαίσιο του οποίου έχει προβλεφθεί  η διάθεση πόρων 3,6 δισ. ευρώ τα επόμενα 5 χρόνια με στόχο η χώρα μας να μετατραπεί στον πράσινο πρωταθλητή της Ευρώπης.