Τρεις στοχεύσεις συν δύο οριζόντιες αναγκαιότητες για την επόμενη τετραετία

Από την ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αιγάλεω:

  • Πρώτη στόχευση: Η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία των καλύτερων μισθών για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα. Μπορούμε να αυξήσουμε τους μισθούς 25% σε μία τετραετία. Από το 2024 θα ισχύσει το νέο ενιαίο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους. Και για τους ελεύθερους επαγγελματίες το τέλος επιτηδεύματος στο τέλος της τετραετίας θα αποτελεί παρελθόν καθώς θα βελτιώνεται η φορολογική συμμόρφωση.
  • Δεύτερη στόχευση: καλύτερες υπηρεσίες υγείας. Μεγάλη έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλα τα βασικά νοσήματα. Καθολική ισχύς του προσωπικού γιατρού. Εκσυγχρονισμός όλων των τμημάτων επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων και των 156 κέντρων υγείας. Πρόσληψη 10 χιλιάδων νοσηλευτών σε βάθος τετραετίας.
  • Τρίτη στόχευση το αποτελεσματικό δημόσιο. Οριζόντιοι διαγωνισμοί ΑΣΕΠ. Στελέχη που θα μονιμοποιούνται μετά από δοκιμαστική θητεία. Αξιολόγηση για όλους. Οι επιδόσεις των δημοσίων υπαλλήλων θα επιβραβεύονται και οι αδυναμίες θα θεραπεύονται. Μέχρι το 2027 όλες οι διαδικασίες στη Δημόσια Διοίκηση θα είναι ψηφιακές με ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά και με επαγγελματικές συμπεριφορές.

Πρώτη αναγκαιότητα: Η στήριξη της νέας γενιάς με προσιτή στέγη. Το πρόγραμμα Σπίτι μου. Χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια για   10.000 νέους με δόσεις μικρότερες ενός ενοικίου. Κοινωνική αντιπαροχή.  Θα μπορούμε να χτίζουμε με ιδιωτικούς πόρους σύγχρονα διαμερίσματα, τα περισσότερα από αυτά θα διατίθενται αποκλειστικά σε νέους συμπολίτες μας με χαμηλό ενοίκιο.

Δεύτερη αναγκαιότητα: Η πολιτική εθνικής ασφάλειας.  68 εξοπλιστικά προγράμματα δρομολόγησε αυτή η Κυβέρνηση. Η φωνή μας θα ακούγεται  παντού.  Στο αμερικανικό Κογκρέσο, στις Βρυξέλλες, σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες.

 

Υλοποιείται το πιο μεγάλο πρόγραμμα αναβάθμισης υποδομών στην ιστορία της Μεταπολίτευσης

Η χώρα μας χάρη στη συστηματική δουλειά της Κυβέρνησης και των Υπουργείων Υποδομών-Μεταφορών, Ναυτιλίας, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εσωτερικών (με τα κονδύλια ύψους 80 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης») υλοποιεί σήμερα το πιο μεγάλο πρόγραμμα αναβάθμισης υποδομών στην ιστορία της Μεταπολίτευσης. 2.300 έργα, οδικά δίκτυα, αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι, λιμάνια, μαρίνες, σε κάθε γωνιά της χώρας.

  • Η σύγκριση με την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ είναι καταλυτική. Η Ελλάδα είναι πλέον ένα εργοτάξιο μετά από χρόνια στασιμότητας σε αυτό τον τομέα. Στα 4 χρόνια που προηγήθηκαν έγινε όλη η απαραίτητη δουλειά βάσης, τεχνικής και χρηματοδοτικής ωρίμανσης, δημοπράτησης και συμβασιοποίησης ώστε έως το 2027 και εντέλει το 2030 η χώρα μας να διαθέτει το πλέον σύγχρονο δίκτυο δρόμων, λιμανιών, σιδηροδρόμων και αεροδρομίων σε κάθε γωνιά της από τους Τοξότες έως τα Χανιά και από την Κέρκυρα έως τη Ρόδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 7 Ιουλίου 2019 έως σήμερα έχουν δημοπρατηθεί έργο 14 δισ. ευρώ όταν  από το 2015 έως τον Ιούλιο 2019 (ΣΥΡΙΖΑ) είχαν δημοπρατηθεί  έργα 3,5 δισ. ευρώ.  Έχουν συμβασιοποιηθεί έργα 5,5 δισ., όταν επί ΣΥΡΙΖΑ) συμβασιοποιήθηκαν έργα μόλις  857 εκατ. ευρώ.
  • Κάθε περιφέρεια της χώρας μας έχει σήμερα το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και βασικούς πυλώνες τη δημιουργία σύγχρονων δικτύων και υποδομών, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, την υλοποίηση επενδύσεων και την προώθηση έργων για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και την πράσινη μετάβαση.

H Ελλάδα αλλάζει μόνο με πολιτική βούληση, επιμονή, όραμα και κυρίως σχέδιο. Αυτό κάνουμε από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης μας και αυτό δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε, διεκδικώντας την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση του. Η Πατρίδα μας τα τελευταία 4 χρόνια πέρασε και ξεπέρασε αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις: Τις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο, την παγκόσμια πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή έκρηξη και τη διεθνή ακρίβεια έχοντας να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα σε καθημερινή βάση τις εθνικές προκλήσεις ενός απρόβλεπτου γείτονα όπως η Τουρκία. Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι πολίτες αφού συγκρίνουν, θα κρίνουν με γνώμονα το καλύτερο για τους ίδιους και τη χώρα, δεν θα αφήσουν το πολιτικό σύστημα να ξαναγίνει μέρος του προβλήματος. Δεν θα παραπλανηθούν από τα ψέματα, τη λάσπη και τα άδεια συνθήματα που θα μας πολιορκήσουν ξανά.

 

Άλμα της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά τις επιδόσεις χωρών στο κρίσιμο μέτωπο της διαμετακόμισης (logistics)

Η Ελλάδα -σύμφωνα με τη φετινή έκθεση «Connecting to Compete» της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία αξιολόγησε τις επιδόσεις 139 χωρών στη μεταφορά, υποδοχή και αποθήκευση αγαθών, στο διασυνοριακό και στο εγχώριο εμπόριο- καταλαμβάνει την 19η θέση παγκοσμίως στον σύνθετο δείκτη LPI, ενώ στην προηγούμενη έκθεση, το 2018, είχε καταταγεί 44η.

  • Πλέον, η Ελλάδα ισοβαθμεί με μεγάλες εμπορικές δυνάμεις όπως η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία, ενώ υπολείπεται οριακά των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νοτίου Κορέας. Βρίσκεται  δηλαδή στην ίδια κατηγορία με μέλη του G-20. Πρόκειται για μία σημαντική αναβάθμιση για τη γεωστρατηγική θέση της χώρας, δεδομένου και του σχεδίου της κυβέρνησης να καταστήσει τα λιμάνια, αεροδρόμια, τους δρόμους, τα δίκτυα και τα διαμετακομιστικά κέντρα της Ελλάδας κόμβους για την εισροή εμπορευμάτων και ενέργειας στην Ευρώπη.
  • Σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρισκόταν στην 69η θέση το 2012, κατάφερε να «σκαρφαλώσει» στη 44η θέση έως το 2014, έμεινε στάσιμη την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ  και σκαρφαλώνει τα τελευταία χρόνια τέσσερα χρόνια επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας στη 19η θέση.

Η βαθμολογία που αποδίδει η Παγκόσμια Τράπεζα προκύπτει από την αξιολόγηση που κάνουν επαγγελματίες στο χώρο των εμπορικών μεταφορών, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς πρόκειται για στελέχη εταιρειών που επιλέγουν τα δρομολόγια, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια που θα χρησιμοποιηθούν σε εμπορικές συνδέσεις.

  • Το σκορ της κάθε χώρας βασίζεται σε έξι κριτήρια που ουσιαστικά αντικατοπτρίζουν πόσο αποτελεσματικός «κόμβος» είναι μία χώρα στον παγκόσμιο χάρτη των εφοδιαστικών αλυσίδων: στην αποτελεσματικότητα των τελωνειακών ελέγχων, την ποιότητα των υποδομών που σχετίζονται με το εμπόριο και τη διαχείριση-μεταφορά εμπορευμάτων, την ευκολία με την οποία μπορούν να αποσταλούν φορτία με ανταγωνιστικά ναύλα, την ποιότητα των διαμετακομιστικών υπηρεσιών, την ικανότητα εντοπισμού και παρακολούθησης μίας παράδοσης και τη συχνότητα με την οποία τα φορτία φτάνουν στον προορισμό τους στον προβλεπόμενο χρόνο.
  • Στη φετινή έκθεση οι συμμετέχοντες για πρώτη φορά υπέβαλαν απαντήσεις μόνο για χώρες με τις οποίες συνεργάζονται ως προορισμούς για την αποστολή εμπορευμάτων κι όχι για τη χώρα όπου εργάζονται, άρα δεν υπάρχει θέμα «φιλικής» βαθμολογίας υπέρ της έδρας του καθενός.

 

Οι δράσεις για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας κατά των γυναικών και τη στήριξη των θυμάτων

Η Κυβέρνησή της Νέας Δημοκρατίας, με σχέδιο και τόλμη, έσπασε το χρόνιο απόστημα, σήκωσε το πέπλο της σιωπής,  βοηθώντας αποφασιστικά τις γυναίκες θύματα βίας και οδηγώντας ταυτόχρονα στη Δικαιοσύνη τους θύτες. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, προκρίνεται ως άξονας προτεραιότητας, η «πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας», και περιλαμβάνονται συγκεκριμένες δράσεις, από όλα τα Υπουργεία, με στόχο την καταπολέμηση των ανισοτήτων των φύλων και του φαινομένου της βίας τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό χώρο. Ο άξονας αυτός περιλαμβάνει  τέσσερις στόχους:

  1. Την εφαρμογή των προβλέψεων της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.
  2. Την καταπολέμηση της βίας στην εργασία.
  3. Την ενίσχυση και αναβάθμιση του Δικτύου Δομών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών,
  4. Και την καταπολέμηση και άλλων μορφών βίας.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων διαθέτουν ένα ασφαλές και σταθερό Δίκτυο Δομών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και των πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών, αποτελούμενο από:

  • 44 Συμβουλευτικά Κέντρα, που  στελεχώνονται από ειδικό επιστημονικό προσωπικό συμβούλων, εξειδικευμένων στην προσέγγιση των γυναικών με την οπτική του φύλου. Παρέχουν στις γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά, δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης, νομικής και εργασιακής -συμβουλευτικής.
  • 19 Ξενώνες Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών όπου φιλοξενούνται γυναίκες θύματα βίας με τα παιδιά τους, σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας τους (κορίτσια ανεξαρτήτως ηλικίας και αγόρια έως 12 ετών) με μέγιστο χρόνο φιλοξενίας τους 6 μήνες.
  • Την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 που απευθύνεται σε γυναίκες θύματα βίας και προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και  συμβουλευτικής σε θύματα όλων των μορφών βίας λόγω φύλου.
  • Παράλληλα, μπήκε σε εφαρμογή  το PUNIC BUTTON που δίνεται σε γυναίκες – θύματα βίας και τις βοηθά να απομακρύνονται από το κακοποιητικό περιβάλλον και να λαμβάνουν άμεσα βοήθεια και στήριξη.
  • Αξιοποιείται το Εργαλείο εκτίμησης κινδύνου για γυναίκες θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας προκειμένου να εκτιμηθεί το επίπεδο κινδύνου επανάληψη της βίας στο στενό τους περιβάλλον.
  • Παρέχονται επίσης:
    • Στήριξη άνεργων γυναικών θυμάτων βίας με αύξηση μοριοδότησης κατά 40% στο πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας,
    • Δυνατότητα ένταξης των άνεργων γυναικών θυμάτων στο πρόγραμμα απασχόλησης Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων.
    • Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στις γυναίκες θύματα βίας καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στους Ξενώνες Φιλοξενίας του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.