Τι μπορεί να περιμένουν οι πολίτες στη νέα τετραετία
Από την συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ:
Ανάμεσα στα άλλα, για την επόμενη τετραετία, οι πολίτες μπορούν να περιμένουν:
- Περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών τουλάχιστον κατά μία μονάδα.
- Θα αυξήσουμε το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά. Ό,τι ισχύει συν 1.000 ευρώ.
- Σκοπός μας είναι μέχρι το 2027 να σβήσει το τέλος επιτηδεύματος, όσο θα βελτιώνεται η φορολογική συμμόρφωση.
- Οι αυξήσεις των μισθών είναι ο κεντρικός μας στόχος για την δεύτερη τετραετία. Θέλω να ανέβουν 25%.
- Ο κατώτατος μισθός να φτάσει, να αρχίσει να προσεγγίζει τα 1.000 ευρώ. Να φτάσει στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας.
- Οι έμμεσοι φόροι θα αρχίσουν να πέφτουν, αλλά μόνο όταν εξασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη βασική εκτέλεση του Προϋπολογισμού.
- Το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» που απευθύνεται στους πιο αδύναμους νέους είμαι αποφασισμένος με το που θα εξαντληθούν τα πρώτα χρήματα να το ανανεώσω για επιπλέον 10.000 σπίτια.
- Περεταίρω ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.. Θα αποτελέσει κεντρική μου προτεραιότητα. Έγιναν πράγματα. Προσελήφθησαν άνθρωποι. Αντιμετωπίσαμε την πανδημία. Κάνουμε πολλές προληπτικές εξετάσεις. Πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα.
- Στη Δικαιοσύνη, υπάρχουν ακόμα καθυστερήσεις στην απονομή της παρότι και εκεί έχουν γίνει βήματα προόδου. Πρέπει να τρέξουμε με πολύ πιο γρήγορα βήματα.
Η πρώτη κάλπη, που είναι κάλπη της απλής αναλογικής, πρέπει να έχει debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς
Από την συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ:
- Το debate το οποίο πρέπει να γίνει γιατί έχουμε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα και όχι προεδρικό και επιμένω σε αυτό, είναι το debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Έχει μεγάλη σημασία στην απλή αναλογική, να τους βάλουμε όλους σε ένα τραπέζι να δούμε επιτέλους ποια είναι αυτή η «προοδευτική Κυβέρνηση». Τον κ. Ανδρουλάκη ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί καθόλου -έχω μια δυσκολία να επικοινωνήσω και μαζί του διότι ουδέποτε δέχτηκε να με συναντήσει- αλλά και τον κ. Τσίπρα και τον κ. Βαρουφάκη, για να καθίσουν μαζί να δούμε αν υπάρχει αυτή η «προοδευτική διακυβέρνηση». Αυτό είναι το debate το οποίο πρέπει να γίνει. Και βέβαια θέλω να θυμίσω ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μικρό κόμμα, έλεγε τα ακριβώς ανάποδα όταν κάποτε συζητιόταν debate μεταξύ των δύο πρώτων.
- Η δεύτερη κάλπη είναι άλλη υπόθεση, γιατί εκεί υπάρχει το μπόνους και το μπόνους ένας θα το πάρει. Δηλαδή ή ο πρώτος ή ο δεύτερος, εκεί δεν υπάρχει χώρος για τρίτο. Ας δούμε τι θα γίνει μετά την πρώτη κάλπη. Η πρώτη κάλπη, πάντως, που είναι κάλπη της απλής αναλογικής, πρέπει να έχει debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.
Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την πραγματικότητα
Από τον χαιρετισμό του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη σε συγκέντρωση πολιτών στο Σχηματάρι:
- Εγώ θέλω να αντιπαρατίθεμαι πάντα πολιτικά, με επιχειρήματα, με όλους τους πολιτικούς αντιπάλους μας και αυτό θα κάνουμε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Θα σας ζητήσω να πείτε “όχι” στα fake news, “όχι” στην τοξικότητα.
- Παρατηρώ με ενδιαφέρον, μειδιώ, χαμογελώ όταν βλέπω τους αντιπάλους μας οι οποίοι τώρα τους φταίνε, λέει, οι δημοσκοπήσεις και η μεθοδολογία των δημοσκοπήσεων. Τους λέω, “σύντροφοι, δεν είναι στραβός ο γιαλός, εσείς στραβά αρμενίζετε”. Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Αυτό το οποίο βλέπουμε και εμείς εδώ.
Συνεχίζεται ο απεγκλωβισμός Ελλήνων από το Σουδάν και η επιστροφή τους στην Ελλάδα
Συνεχίζεται, σε συνεργασία με εταίρους και συμμάχους- τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία- ο απεγκλωβισμός Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν. Συνολικά μέχρι χθες το απόγευμα είχαν απεγκλωβιστεί 43, από τους οποίους οι 17 βρίσκονται ήδη από χθες το πρωί στη χώρα μας.
- Οι προσπάθειες της Κυβέρνησης, αναπτύσσονται με τη συνεργασία των Υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας και τη συμμετοχή επίλεκτου τμήματος των Ειδικών Δυνάμεων, με συνεχή ενημέρωση του Πρωθυπουργού, ο οποίος έχει αναλάβει και πρωτοβουλίες συνεργασίας με τη Γαλλία, ενώ χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε και τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
- Ανέφερε σχετικά στη χθεσινή συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είναι μία σύνθετη επιχείρηση, καθώς ουσιαστικά καλούμαστε να απεγκλωβίσουμε συμπολίτες μας από μία εμπόλεμη ζώνη, σε έναν πολύ τραυματικό εμφύλιο. Είμαστε σε απόλυτη συνεννόηση και με άλλες χώρες οι οποίες μάς βοήθησαν στην εκκένωση των πρώτων Ελλήνων. Έχω επικοινωνήσει τέσσερις φορές με τον Πρόεδρο Μακρόν και ευχαριστώ ειδικά τη Γαλλία, διότι μας βοήθησε να εκκενώσουμε τους τραυματίες μας οι οποίοι αυτή τη στιγμή ήδη περιθάλπτονται στην Πατρίδα μας. Έχω δώσει εντολή δύο αεροσκάφη μας ανά πάσα στιγμή να μετεγκατασταθούν ουσιαστικά σε μια βάση στη Νότια Αίγυπτο, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο Σουδάν. Εάν πρόκειται να κάνουμε μία αεροπορική επιχείρηση και να προσγειωθούμε στο Σουδάν αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο εφόσον έχει εξασφαλιστεί η ασφάλεια των πτήσεων. Αναμένουμε από τους Αμερικανούς να πάρουν τον έλεγχο του αεροδρομίου και από κει και πέρα θα κινηθούμε ανάλογα».
3ο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας: 779 δράσεις σε 46 χώρες
Άξονα των μεταρρυθμιστικών ενεργειών στο Υπουργείο Εξωτερικών αποτέλεσε, καταρχήν, ο εκσυγχρονισμός των δομών του, η αναβάθμιση των υπηρεσιών διπλωματίας, αλλά και η ενσωμάτωση της οικονομικής διπλωματίας στο Υπουργείο Εξωτερικών. Η επιδίωξη είναι η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις σύνθετες προκλήσεις των καιρών.
- Η προσπάθεια του Υπουργείου Εξωτερικών στο πλαίσιο της οικονομικής διπλωματίας ξεκίνησε την επόμενη ημέρα της ορκωμοσίας αυτής της κυβέρνησης, με την υπαγωγή του αντικειμένου στο Υπουργείο Εξωτερικών.
- Συνεχίσθηκε με την υιοθέτηση του νέου Οργανισμού του Υπουργείου, τον Φεβρουάριο του 2021. Και, έκτοτε, εξακολουθεί με συνέπεια και με συνέχεια.
- Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας αποτελεί απόδειξη της στρατηγικής στόχευσης, μιας στόχευσης η οποία υπηρετείται με συνέπεια και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι εκπονείται για τρίτη συνεχή χρονιά. Πρόκειται για έναν σαφή οδικό χάρτη με στόχο:
- την προώθηση των οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων της πατρίδας μας,
- την προβολή των προϊόντων μας,
- την ενίσχυση των εξαγωγών μας, και
- την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Επίσης, απολύτως απαραίτητο για την επιβίωσή μας, αν λάβει μάλιστα κανείς υπόψη την αποεπένδυση την οποία υπέστη η χώρα τα χρόνια της μεγάλης κρίσης.
- Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας είναι ένας ζωντανός και δυναμικά εξελισσόμενος οργανισμός, που βασίζεται στο τρίπτυχο ΣΥΝ-ΕΧΕΙΑ, ΣΥΝ-ΕΠΕΙΑ, ΣΥΝ-ΕΡΓΕΙΑ. Με τις 779 δράσεις σε 46 χώρες-στόχους, εντάσσεται στο συνολικό όραμά μας για τη χώρα.
- Οι 779 δράσεις αναλύονται ως προς τους τομείς προτεραιότητας σε 355 δράσεις στην ενίσχυση των εξαγωγών, 88 στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων, 43 στις πολυμερείς σχέσεις και 30 την αναπτυξιακή συνεργασία. Ακόμα, 42 δράσεις προσανατολίζονται στην προσέλκυση επενδύσεων, 12 αφορούν τεχνικά έργα/περιβάλλον, 79 την ενέργεια, 40 την τεχνολογία και την τεχνογνωσία, 17 τις μεταφορές και την εφοδιαστική αλυσίδα και τέλος 44 δράσεις αφορούν τον τουρισμό. Τέλος, έχουν σχεδιαστεί 34 δράσεις που αφορούν τη συμμετοχή της χώρας μας σε διεθνείς οργανισμούς και άλλες 56 που είναι οριζόντιες δράσεις.
Η συνδρομή του Υπουργείου Εξωτερικών και ειδικότερα της δομής της Οικονομικής Διπλωματίας στην ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής θέσης της Ελλάδας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, περιλαμβάνει:
- τις 8 Μεικτές Διυπουργικές που επανενεργοποιήθηκαν,
- τις 47 διμερείς οικονομικές και εμπορικές Συμφωνίες και τα 91 Μνημόνια Κατανόησης που υπογράφηκαν σε διάφορους τομείς οικονομικής συνεργασίας,
- τα περίπου 24.500 αιτήματα ελληνικών επιχειρήσεων που διεκπεραιώθηκαν και τους 172 οδηγούς επιχειρείν που συντάχθηκαν,
- τις 96 επιχειρηματικές αποστολές που διοργανώθηκαν και τις 327 συμμετοχές σε εκθέσεις ανά τον κόσμο,
- τις 45 στρατηγικές επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα.
- Μόνο το 2022, οι ελληνικές εξαγωγές ξεπέρασαν τα €100 δισ. και οι άμεσες ξένες επενδύσεις τα €7,22 δισ.
Το Υπουργείο Εξωτερικών ασκεί μία στρατηγικά στοχευμένη οικονομική διπλωματία. Μία διπλωματία που θα συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση και την προβολή μιας νέας, σύγχρονης και δυναμικής Ελλάδας.
Σε πλήρη εξέλιξη η αποκατάσταση του κτήματος Τατοϊου
Mε εντατικούς ρυθμούς και εντός των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων εξελίσσεται το έργο της αποκατάστασης του ιστορικού πυρήνα του π. βασιλικού κτήματος στο Τατόι. Αυτή τη στιγμή, υλοποιούνται 14 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 57.930.540 ευρώ. Συγκεκριμένα, έξι έργα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2021, με προϋπολογισμό 9.230.540 ευρώ και οκτώ έργα, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, προϋπολογισμού 48.700.000 ευρώ. Το σύνολο των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ εργάζεται συστηματικά, εντατικά και αποτελεσματικά, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μας, ώστε, το 2025 ο ιστορικός πυρήνας του κτήματος να προσφέρει έναν σημαντικό πόλο αναψυχής και ευεξίας στην Αττική, καθώς και μουσειακές υποδομές που να αφηγούνται ένα μέρος της νεότερης ιστορίας της χώρας μας.
- Ήδη, ολοκληρώθηκε, από την Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς η μετατροπή της «Οικίας Δασοφύλακα» σε Κέντρο Πληροφόρησης του κοινού, με φυσικά και ψηφιακά εκθέματα, εντός του κτηρίου, και μακέτα του Κτήματος στον περιβάλλοντα χώρο.
- Ολοκληρώθηκε, επίσης, η αποκατάσταση του κτηρίου των Μαγειρείων, στο οποίο πρόκειται να λειτουργήσει αναψυκτήριο και πωλητήριο, καθώς και η περιοδική έκθεση σχετικά με τις εργασίες. που εκτελούνται στο κτήμα.
- Η μελέτη αποκατάστασης των κήπων του Ανακτόρου έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, ενώ τις επόμενες μέρες πρόκειται να εισαχθεί στο Συμβούλιο και η μελέτη αποκατάστασης του Μαυσωλείου.
- Τι επόμενες εβδομάδες δημοπρατούνται και τα έργα της κατασκευής των δικτύων υποδομής στο κτήμα.