Από την «προοδευτική διακυβέρνηση» στην κυβέρνηση ηττημένων, από εκεί στην κυβέρνηση ανοχής και τώρα, στην κυβέρνηση ειδικού σκοπού.
Μόλις 4 ημέρες πριν από τις εκλογές και ο Αλ. Τσίπρας αδυνατεί να διατυπώσει κάποια σοβαρή πρόταση διακυβέρνησης. Ο αχταρμάς και η αδυναμία της αντιπολίτευσης να προτείνει ποια κυβέρνηση πρέπει να σχηματιστεί την επόμενη μέρα, με ποιο πρόγραμμα και ποιόν Πρωθυπουργό, κάνει ακόμη πιο ξεκάθαρο ότι η μόνη σοβαρή και αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης είναι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.
- Να θυμηθούμε ότι στην αρχή ο Αλ. Τσίπρας μιλούσε για Κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας με τον κ. Ανδρουλάκη, με τον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Κουτσούμπα (συνέντευξη στις αρχές Απριλίου στην Καθημερινή).
- Ο κ. Κουτσούμπας απέρριψε κάθε τέτοια συζήτηση.
- Στη συνέχεια ο κ. Βαρουφάκης άρχισε να μιλά για «Δήμητρες» οπότε ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε να πάρει αποστάσεις από τον κ. Βαρουφάκη.
- Επειδή όμως οι αριθμοί με το σύνολο των πιθανών βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν έβγαιναν, η Κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας μετατράπηκε από τον Αλ. Τσίπρα σε Κυβέρνηση ανοχής, χωρίς δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε τόσο από τον κ. Κουτσούμπα που μίλησε για «μούφα» όσο και από τον κ. Ανδρουλάκη.
- Αφού λοιπόν άρχισε να βγαίνει από την εξίσωση και ο κ. Βαρουφάκης, ο κ. Τσίπρας μιλούσε για κυβέρνηση με τον κ. Ανδρουλάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα.
- Αλλά επειδή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα, τώρα ο Αλ. Τσίπρας ανακάλυψε την Κυβέρνηση Ειδικού Σκοπού.
Άραγε μέχρι την Κυριακή των εκλογών τι άλλο θα προσπαθήσει να σκαρφιστεί και τι θα ακούσουμε; Πρέπει να είναι σαφές ότι αν του το επιτρέψουν οι αριθμοί θα προσπαθήσει να φτιάξει κυβέρνηση κι αυτό πρέπει να το έχουν υπόψιν τους οι ψηφοφόροι, ειδικά εκείνοι του ΠΑΣΟΚ, που μπορεί να δουν να τους προκύπτει ο κ.Τσίπρας “από το παράθυρο”.
Η Ελλάδα υπέβαλε το τρίτο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 1,72 δισ. ευρώ
Το τρίτο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) υπέβαλαν, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ελληνικές αρχές, δια του αρμοδίου για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη. Από το συγκεκριμένο αίτημα θα εισρεύσει στα κρατικά ταμεία 1,72 δισ. ευρώ, που αφορά στο σκέλος των επιδοτήσεων του «Ελλάδα 2.0». Με την προσθήκη αυτού του ποσού, η ρευστότητα από πόρους του ΤΑΑ θα διαμορφωθεί στα 12,8 δισ. ευρώ.
- Αξίζει να επισημανθεί πως η χώρα μας είναι μεταξύ των τριών πρώτων κρατών-μελών της ΕΕ-27 που κατέθεσε το τρίτο αίτημα πληρωμής από το ΤΑΑ. Την τριάδα συμπληρώνουν η Ιταλία και η Ισπανία. Την ίδια ώρα, υπάρχουν τέσσερα κράτη που έχουν υποβάλει δύο αιτήματα πληρωμής, έντεκα που έχουν υποβάλει μόνο το πρώτο αίτημα και εννέα κράτη που, ακόμη, δεν έχουν υποβάλει κάποιο αίτημα πληρωμής.
- Μερικά από τα σημαντικότερα ορόσημα που επιτεύχθηκαν από τις ελληνικές αρχές -οδηγώντας στην υποβολή του τρίτου αιτήματος πληρωμής- αφορούν, καταρχάς ως προς τις επενδύσεις, σε ανακαινίσεις κατοικιών μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ», στην έναρξη του προγράμματος «Φορτίζω παντού», στη συμβασιοποίηση των πολεοδομικών σχεδίων και σε κατακυρώσεις διαγωνισμών για δημόσια έργα ψηφιακού μετασχηματισμού. Ταυτόχρονα, ως προς τις μεταρρυθμίσεις, ολοκληρώθηκε η θεσμοθέτηση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης με την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων, το νέο Πόθεν έσχες, το Εθνικό μητρώο διαδικασιών Μίτος, το Εθνικό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ο Δικαστικός χάρτης, η νομοθεσία για την απασχόληση στον πολιτιστικό τομέα και για τα βιομηχανικά πάρκα κ.ά.
Χρονικό υλοποίησης «Ελλάδα 2.0»:
- 27.4.2021: Το «Ελλάδα 2.0» ήταν το δεύτερο Εθνικό Σχέδιο που κατατέθηκε στην ΕΕ. Στις 17.6.2021 έλαβε τη θετική της αξιολόγηση και στις 13.7.2021 την έγκριση του ECOFIN.
- 9.8.2021: Εκταμιεύτηκε προχρηματοδότηση, ύψους 3,96 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 13% των χρημάτων που αναλογούν στην Ελλάδα από το ΤΑΑ.
- 21.12.2021: Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών που υπέγραψαν με την Επιτροπή τις απαραίτητες Επιχειρησιακές Ρυθμίσεις.
- 29.12.2021: Η Ελλάδα έγινε η τρίτη χώρα (μετά την Ισπανία και τη Γαλλία) που κατέθεσε το πρώτο αίτημα πληρωμής (3,56 δισ. ευρώ), τηρώντας το προβλεπόμενο -στις Επιχειρησιακές Ρυθμίσεις- χρονοδιάγραμμα.
- 28.2.2022: Η ΕΕ δημοσίευσε τη θετική, προκαταρκτική αξιολόγησή της, επί του πρώτου αιτήματος πληρωμής της Ελλάδας.
- 8.4.2022: Έγινε η εκταμίευση της πρώτης δόσης, στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0».
- 30.9.2022: Οι ελληνικές αρχές υπέβαλαν το δεύτερο αίτημα πληρωμής (3,56 δισ. ευρώ) από το ΤΑΑ.Η Ελλάδα ήταν μια από τις πέντε πρώτες χώρες που υπέβαλαν αίτημα εκταμίευσης της δεύτερης πληρωμής από το ΤΑΑ. Ήταν, μάλιστα, η πρώτη που κατέθεσε αίτημα για την τρίτη πληρωμή (πρόγραμμα δανείων).
- 25.11.2022: Η ΕΕ εξέδωσε θετική προκαταρκτική αξιολόγηση για το αίτημα της 30ης.9.2022.
- 9.1.2023: Η αρμόδια Επιτροπή για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ ενέκρινε την εκτελεστική απόφαση της ΕΕ για την εκταμίευση 3,56 δισ. ευρώ.
Νέο ιστορικό ρεκόρ στο ισοζύγιο απασχόλησης κατά το πρώτο τετράμηνο του 2023 σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ»
Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε το ισοζύγιο της απασχόλησης κατά το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», ενώ τον μήνα Απρίλιο το ισοζύγιο ήταν το δεύτερο υψηλότερο από το 2001 που καταγράφονται στοιχεία. Υπενθυμίζεται ότι το ισοζύγιο απασχόλησης κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ και κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.
- Συγκεκριμένα, στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 929.112 και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 748.546 (434.036 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και 314.510 οικειοθελείς αποχωρήσεις). Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου τετραμήνου ήταν θετικό κατά 180.566 θέσεις εργασίας, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2001.
- Τον Απρίλιο οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 309.324 ενώ οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 186.245 (101.974 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και 84.271 οικειοθελείς αποχωρήσεις). Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του Απριλίου ήταν θετικό κατά 123.079 θέσεις εργασίας, επίδοση που είναι η δεύτερη καλύτερη (για τον συγκεκριμένο μήνα του χρόνου) από το 2001 που υπάρχουν στοιχεία (η καλύτερη ιστορικά επίδοση σημειώθηκε τον Απρίλιο του 2022 οπότε το ισοζύγιο ήταν θετικό κατά 124.365 θέσεις εργασίας).
- Οι κλάδοι με το καλύτερο ισοζύγιο προσλήψεων / αποχωρήσεων είναι: καταλύματα (+61.723), εστίαση (+29.102), λιανικό εμπόριο (+6.189), δημόσια διοίκηση/άμυνα/κοινωνική ασφάλιση (+3.931), ταξιδιωτικά πρακτορεία (+3.147). Αρνητικές επιδόσεις είχαν οι κλάδοι δημιουργικών δραστηριοτήτων (-725), έργων πολιτικού μηχανικού (-228), τα ταχυδρομεία/ταχυμεταφορές (-224), η εκπαίδευση (-170) και οι κινηματογραφικές ταινίες /βίντεο (-73).
Το νέο ρεκόρ στο ισοζύγιο προσλήψεων για δεύτερο συνεχόμενο μήνα υπογραμμίζει την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία συνολικά και στην αγορά εργασίας ειδικότερα. Το ρεκόρ 22 ετών στις προσλήψεις όπως και το χαμηλό 13 ετών στο ποσοστό ανεργίας είναι αποτέλεσμα της συνολικής οικονομικής, φορολογικής, αδειοδοτικής πολιτικής αλλά και των μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά που έφεραν την Ελλάδα πιο κοντά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Πολιτικές για τη στήριξη της οικογένειας και των νέων
Διευκόλυνση νέας οικογένειας
- Άδεια πατρότητας και προστασία από την απόλυση γονέων που κάνουν χρήση ειδικών αδειών ανατροφής τέκνων.
- Επέκταση ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας από 6 σε 9 μήνες στον ιδιωτικό τομέα.
- Δωρεάν καθολική υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση.
- Δημιουργικές δραστηριότητες στα αγγλικά στο δημόσιο νηπιαγωγείο.
- Διεύρυνση προγράμματος ολοήμερου σχολείου από τις 16:00 στις 17:30.
- Αύξηση αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
- Θέσπιση επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται.
- Αύξηση επιδομάτων πολυτεκνίας-τριτεκνίας.
- Μείωση του Φ.Π.Α. για βρεφικά και παιδικά είδη διατροφής και φροντίδας από 24% σε 13%.
- Πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς»: Για την υποστήριξη των εργαζομένων κηδεμόνων και των ανέργων, κυρίως μητέρων.
- Χώροι φύλαξης βρεφών σε μεγάλες επιχειρήσεις (120 επιχειρήσεις χρηματοδοτούμενες από το «Ελλάδα 2.0»).
- Έκδοση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων μέσων cov.gr
- Προσωπικός βοηθός για ΑμεΑ/ Πιλοτικό πρόγραμμα 2020-2025 προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ.
- 25.000 προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών εκ των οποίων 3.500 ειδική αγωγή και 1.100 νέες οργανικές θέσεις ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία.
- Ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης.
- Πρόγραμμα «ψηφιακή μέριμνα» για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού.
- Αύξηση κατά 15% (+25.000) στους δικαιούχους μαθητές σχολικών γευμάτων.
- Αύξηση κατά 20% των δικαιούχων Vouchers για πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, κατά 30% των εισοδηματικών κριτηρίων για ένταξη στο πρόγραμμα και κατά 10% της αξίας του κουπονιού.
Προσιτή στέγη για νέους. Ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική για τους νέους, προϋπολογισμού 1,7 δισ. ευρώ.
- Πρόγραμμα «Σπίτι μου»- για στεγαστικά δάνεια προς νέους από 25 έως 39 ετών, άτοκα σε ποσοστό 75% έως 100%.
- Πρόγραμμα «Κάλυψη» -μίσθωση ιδιωτικών κατοικιών από τη ΔΥΠΑ για τη δωρεάν στέγαση νέων 25 έως 39 ετών, δικαιούχων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
- Πρόγραμμα «Εξοικονομώ ανακαινίζω» για νέους 18-39 ετών με επιδότηση μέχρι 30.000 ευρώ ανά δικαιούχο: Πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης ακινήτων ιδιοκτησίας νέων προς ιδιοκατοίκηση.
- Πρόγραμμα «Ανακαινίζω -ενοικιάζω»: Επιδότηση ανακαίνισης κλειστών διαμερισμάτων με υποχρέωση μακροχρόνιας μίσθωσης με χαμηλό μίσθωμα.
- Πρόγραμμα «Κοινωνική αντιπαροχή» - ανέγερση κατοικιών με ΣΔΙΤ επί ακινήτων ιδιοκτησίας του Δημοσίου και μίσθωση χαμηλό ενοίκιο.
- Ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών με 8.500 κλίνες, με ΣΔΙΤ. Αύξηση του φοιτητικού επιδόματος ενοικίου.
- Κατάργηση του φόρου στις γονικές παροχές και στις δωρεές, αξίας έως 800.000 ευρώ.
Ενίσχυση εισοδημάτων των νέων
- Αύξηση 20% κατώτατου μισθού από 650 στα 780 ευρώ και 12 επιδομάτων που συνδέονται με αυτόν.
- Μείωση εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 9%.
- Μειωμένη φορολογία κατά 50% για 7 χρόνια για κάθε νέο της γενιάς του brain drain που επιστρέφει να εργαστεί στη χώρα μας.
- Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 4,4%.
- Ατομικός Κουμπαράς: Εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος για τις επικουρικές συντάξεις.
- Δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας στην οικονομία.
- Θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε όλες τις φιλοξενούμενες στους ξενώνες των κακοποιημένων γυναικών.
- Πρώτο Ένσημο: Επιδοτούμενο πρόγραμμα πρώτης εργασίας.
- Επιδοτούμενα προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας με επιδότηση μισθού και ενσήμων για ανέργους νέους, ηλικίας έως 29 ετών.
- Στήριξη ανέργων γυναικών θυμάτων βίας με αυξημένη μοριοδότηση και ένταξη σε ειδικά προγράμματα της ΔΥΠΑ.
- Διευκόλυνση εργασίας ψηφιακών νομάδων- οπτική ίνα σε κάθε δημόσιο και ιδιωτικό κτίριο έως το 2027 για γρήγορο ίντερνετ.
- Youth Pass για νέους 18-19 ετών για τουριστικές ή πολιτιστικές δράσεις.
- Απαλλαγή από τέλη τηλεπικοινωνίας για νέους 15-29 ετών.
- Επιταγές αξίας 200 ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop) σε πάνω από μισό εκατομμύριο μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές.
Προαγωγή της υγείας παιδιών και νέων
- Διασφάλιση δικαιώματος δωρεάν προσωπικού γιατρού.
- Πρόγραμμα καταπολέμησης παιδικής παχυσαρκίας.
- Πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας Dentist Pass για παιδιά 6-12 ετών.
- Πρόγραμμα «Κυψέλη» για την πρώιμη ανίχνευση αναπτυξιακών δυσκολιών και αναπηριών.
- Θεσμοθέτηση Συμβούλων σχολικής ζωής, για την έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων και αδυναμιών.
- Ειδικό πρόγραμμα για τον σχολικό εκφοβισμό.
- Γραμμή υποστήριξης 10306 για δωρεάν ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε γονείς και παιδιά.
Ισότητα-δικαιώματα
- Εθνικό σχέδιο δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση 2022-2027.
- Πρόγραμμα εξάλειψης της βίας και παρενόχλησης στο χώρο εργασίας - σύσταση αυτοτελούς τμήματος στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
- Αυστηροποίηση των ποινών σε περιπτώσεις βιασμών ανηλίκων ή ενηλίκων.
- Προγράμματα καταπολέμησης της έμφυλης- ενδοοικογενειακής βίας, 19 ξενώνες φιλοξενίας, Γραμμή βοήθειας 15900, Panic button.
- Δωρεάν παροχή νομικής προστασίας σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας, 43 συμβουλευτικά κέντρα.
- Μετατροπή σε κακούργημα του αδικήματος εκδικητικής πορνογραφίας.
- Υποχρέωση επιλογής μελών διοικητικού συμβουλίου εισηγμένων ελληνικών εταιρειών με τουλάχιστον 25% εκπροσώπηση ανά φύλο.
- Εθνικό σχέδιο ΛΟΑΤΚΙ+ με 18 δράσεις να έχουν ήδη υλοποιηθεί και έχουν οδηγήσει τη χώρα μας σε άνοδο στην 13η θέση μεταξύ 49 χρόνων στην Ευρώπη (+10 μονάδες).
- Κατάργηση απαγόρευσης αιμοδοσίας σε ΛΟΑΤΚΙ.
- Απαγόρευση θεραπειών μεταστροφής ανηλίκων ΛΟΑΤΚΙ.
- Κατοχύρωση ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αντιρετροϊκής θεραπείας.
- Εργαστήρια δεξιοτήτων, μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης υποχρεωτικής παρακολούθησης για την προστασία από σεξουαλική θυματοποίηση και βία.
- Νέα πλατφόρμα και μητρώο στο paidi.gov.gr με κίνητρα και υψηλότερες ενισχύσεις για το θεσμό της αναδοχής με στόχο την αποιδρυματοποίηση των ανήλικων παιδιών και τη στήριξη του θεσμού της ανάδοχης οικογένειας.
- Καθιέρωση του σήματος ισότητας στους χώρους επιχειρήσεων για αντιμετώπιση της παρενόχλησης, του εκφοβισμού και της κακοποίησης στους χώρους εργασίας.
- Η Ελλάδα βρίσκεται σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα στις 12 χώρες παγκοσμίως που έχουν κατακτήσει νομικά πλήρη ισότητα στο χώρο εργασίας.